Home Bio Optredens Media Vrienden Merchandise Contact
 
Rob Janssen - Gitaar Paul Achten - Basgitaar Roy Grutters - Accordeon, Mandoline Baerke Wijnen - Gitaar Marcel Houwen - Drums Ruud Heines - Zang

Biografie

Wat gebeurt er wanneer je Ierse folk mengt met vette rock en een flinke scheut punk, vervolgens een snufje ska en een enorme brok originaliteit toevoegt, het geheel goed schudt, tot het kookpunt verhit en het laat spelen door zes goede vrienden die niet kunnen kiezen tussen het Engels en het Limburgs? Dan krijg je Bagger United! Een band die een heftige mix speelt van folkrock en aanverwante stijlen, in zowel het Limburgs als het Engels. Uitsluitend eigen werk, dat vorm krijgt in een uniek geluid en in bijzonder energieke en levendige optredens.

Na jaren door het leven te zijn gegaan (en enkele CD’s gemaakt te hebben) als funpunkband, besloot Bagger United eind 2006 een draai van 180 graden te maken, haar oude huid af te werpen en verder te gaan als folkrockband. Directe aanleiding was het vertrek van wasbordspeler Paul Joosten. Al snel werd duidelijk dat de overige bandleden er niets in zagen om een punt achter hun carrière te zetten: zes jaar samen lachen, drinken en zwoegen hadden in tè veel plezier geresulteerd om zomaar te stoppen.

Ondanks het feit dat de geëikte formule ‘een hoop lol in een stevig jasje’ Bagger United op vele grote en kleine podia (zelfs als hoofdact tot in de Nijmeegse poptempel Doornroosje) had gebracht, bleek die niet meer te voldoen. Er werd dan ook besloten om de al langer aanwezige folk-achtige elementen in Bagger Uniteds muziek een doortastend duwtje in de rug te geven, en over te stappen op een nieuwe stijl. Die stijl kreeg vorm in het album ‘The Cursed’, dat werd uitgebracht als USB-stick en daardoor flink wat publiciteit genereerde.

De creatieve boost die het ontdekken van een nieuw geluid (en de komst van een nieuw bandlid) met zich meebrengt, had zijn vruchten afgeworpen. Hoewel de ‘sound’ van Bagger United nog steeds niet gemakkelijk te plaatsen is (maar dat zou ook geen van de bandleden willen), heeft hij tegenwoordig wat weg van een kruisbestuiving tussen The Pogues, Flogging Molly, Social Distortion en Dropkick Murphys.

Na ‘The Cursed’ heeft Bagger United zich eerst flink geworpen op waar de band het best in is: de kleurrijke, feestelijke en energieke optredens waarom de band in en buiten de provincie bekend om staat. De behoefte wat moois te creëren en vast te leggen voor wie niet naar ieder optreden kon komen, resulteerde in het opnemen van een nieuw album, dat luistert naar de titel ‘Deze is veur uch’ (Deze is voor jullie). Maar liefst veertien gloednieuwe eigen nummers staan erop, en opnieuw heeft Bagger United de grenzen van zijn eigen stijl opgezocht.

De titel van de CD is niet alleen bedoeld als een bedankje naar de fans en bands die voor de band zo veel betekend hebben in de tien jaar van zijn bestaan, maar mag ook letterlijk worden genomen. De CD is namelijk geheel gratis! Niet gratis te kopiëren MP3-bestanden, zoals destijds met de USB-stick ‘The Cursed’, of gratis te downloaden, zoals tegenwoordig zoveel artiesten doen, maar een officiële, geperste CD met veertien tracks en full-colourboekje met evenzoveel pagina’s, helemaal gratis.

Vanwaar deze onbaatzuchtige move? De achterliggende filosofie is dat het voor een band als Bagger United, waarvoor plezier en de betrokkenheid van de fans hoog in het vaandel staan, niet uitmaakt of er aan een album enkele honderden euro’s worden verdiend of helemaal niets. Het gaat er immers om dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de nieuwe muziek van Bagger United, of – als ze de band nog niet kennen – ermee kennis kunnen maken.

De CD wordt gepresenteerd op vrijdag 21 mei bij Shannons Irish Pub in Venlo. Als voorprogramma zullen The New Vultures, een veelbelovende alternatieve rockband uit de regio, hun opwachting maken en er zullen gastoptredens zijn van een keur aan lokale beroemdheden. De entree is natuurlijk gratis, net als de CD.

Wie de CD-presentatie moet missen, kan de CD verkrijgen bij platenzaak Sounds Venlo, bij ieder optreden van Bagger United of via de website www.baggerunited.nl.

Persfoto's

Bandfoto 1 transparant
2961x2144 // 8,3MB
   
Bandfoto 1 achtergrond
2961x2144 // 3,6MB
   
Bandfoto 2 transparant
3120x2249 8,4MB